Veelgestelde vragen

#piano leren spelen

  1. Kun je als volwassene nog goed piano leren spelen?=>
  2. Hoe vaak en hoe lang moet ik oefenen?=>
  3. Hoe lang duurt het voordat ik goed kan spelen?=>
  4. Is noten leren lezen moeilijk voor volwassenen?=>
  5. Krijg ik ook les in de vakanties?=>
  6. Moet je doorbetalen voor de vakanties?=>
  7. Pianoles en het Coronavirus?=>

#piano leren spelen

1: Kun je op latere leeftijd nog goed piano leren spelen?

Jazeker! Natuurlijk kun je als volwassen beginnende pianist geen concertpianist meer worden, maar dat zal ook niet je bedoeling zijn. Mijn pianolessen zijn gericht op plezier hebben in het pianospelen en -oefenen. En of je oud of jong bent, dat maakt daarvoor niet uit.

#piano leren spelen

2: Hoe vaak en hoe lang moet ik oefenen?

Als je net begint met pianoles is (vrijwel) dagelijks 5 tot 10 minuten oefenen genoeg. Als je wat meer tijd hebt om te oefenen is dat natuurlijk altijd meegenomen. En als je eens een week geen tijd hebt gehad om te oefenen dan oefenen we gewoon in de les. Pianospelen doe je voor je plezier, het is niet de bedoeling dat je je ongemakkelijk gaat voelen als je een keer niet hebt geoefend.

#piano leren spelen

3: Hoe lang duurt het voordat ik goed kan spelen als ik pianoles neem?

Na een week oefenen zul je hopelijk tevreden zijn met het resultaat en die stukken goed kunnen spelen. Zo bouw je steeds een stukje verder en kun je elke week voldoening en tevredenheid voelen over de stukken die je op dat moment kunt spelen.
Hoe goed je uiteindelijk ook kunt spelen, je zult altijd blijven merken dat het nóg beter en nóg mooier kan. Veel mensen vinden dat juist het fijne van pianospelen: je kunt je hele leven blijven leren en vooruit blijven gaan.

#piano leren spelen

4: Is noten leren lezen moeilijk voor volwassenen?

Het noten leren lezen gaat stap voor stap aan de hand van de muziek die je leert spelen. Elke les leer je één of twee nieuwe noten kennen. Omdat je er vervolgens letterlijk mee gaat (piano-)spelen lukt het meestal wel om ze te onthouden. Ik vind het overigens prima als je zo nodig iets gebruikt om af te kijken.

#piano leren spelen

5: Krijg ik ook les in de vakanties?

Nee, tijdens de basisschoolvakanties zijn er geen pianolessen. Het vakantierooster loopt gelijk op met de basisschoolvakanties in Alkmaar.

#piano leren spelen

6: Moet je doorbetalen voor de vakanties?

Nee, de vakanties zijn niet doorbetaald. Het lesgeld is gebaseerd op het beschikbaar aantal lesweken in een lesjaar. In de meeste maanden zijn er 4 lessen, in sommige maanden zijn er 3 of 5 lessen. Het maandbedrag blijft hetzelfde.
Er is overigens een richtlijn voor een minimum uurtarief van gediplomeerde muziekdocenten. Zie: KNTV.#piano leren spelen

7: Pianoles en het Coronavirus?

Door de toestand rondom COVID-19 ben ik me gaan verdiepen in de mogelijkheden om online pianolessen d.m.v. videobellen te verzorgen. Naast het bestuderen van schriftelijke informatie heb ik verschillende workshops over dit onderwerp gevolgd en een aantal instructie-video’s bekeken. Hieruit kwam naar voren dat het goed mogelijk is om tijdelijk de pianolessen te vervangen door videolessen met gebruik van WhatsApp, Skype, FaceTime of Zoom.
Zie hier een voorbeeld van een Skypeles door een collega.

Hoewel veel leerlingen vooraf wel wat sceptisch waren, waren zij later zonder uitzondering positief over de online pianolessen.

Inmiddels wordt mijn pianokamer aangepast en vanaf mei is het mogelijk om weer (bijna) gewoon pianoles te krijgen. De leerlingen en ik spelen dan allebei op een eigen piano en kunnen zo op een afstand van ruim 1,5 meter blijven. Natuurlijk worden de pianotoetsen en andere aanrakingsvlakken voor en na elke les ontsmet. Pianolessen#piano leren spelen

Terug naar de vorige pagina.