Veelgestelde vragen

#piano leren spelen

  1. Kun je als volwassene nog goed piano leren spelen?=>
  2. Hoe vaak en hoe lang moet ik oefenen?=>
  3. Hoe lang duurt het voordat ik goed kan spelen?=>
  4. Is noten leren lezen moeilijk?=>
  5. Krijg ik ook les in de vakanties?=>
  6. Moet je doorbetalen voor de vakanties?=>

#piano leren spelen

1: Kun je op latere leeftijd nog goed piano leren spelen?

Jazeker! Natuurlijk kun je als volwassen beginnende pianist geen concertpianist meer worden, maar dat zal ook niet je bedoeling zijn. Mijn pianolessen zijn gericht op plezier hebben in het pianospelen en in het oefenen. En of je oud of jong bent, dat maakt daarvoor niet uit.

#piano leren spelen

2: Hoe vaak en hoe lang moet ik oefenen?

Als je net begint met pianoles is (vrijwel) dagelijks 5 tot 10 minuten oefenen genoeg. Het werkt het beste als je hiervoor een vaste tijd op de dag reserveert. Als je wat meer tijd hebt om te oefenen is dat natuurlijk altijd meegenomen!

#piano leren spelen

3: Hoe lang duurt het voordat ik goed kan spelen als ik pianoles neem?

Na een week oefenen zul je hopelijk tevreden zijn met het resultaat en die stukken goed kunnen spelen. Zo bouw je steeds een stukje verder en kun je elke week voldoening en tevredenheid voelen over de stukken die je op dat moment kunt spelen.
Hoe goed je uiteindelijk ook kunt spelen, je zult altijd blijven merken dat het nóg beter en nóg mooier kan. Veel mensen vinden dat juist het fijne van pianospelen: je kunt je hele leven blijven leren en vooruit blijven gaan.

#piano leren spelen

4: Is noten leren lezen moeilijk?

Het noten leren lezen gaat stap voor stap aan de hand van de muziek die je leert spelen. Elke les leer je één of twee nieuwe noten kennen. Omdat je er vervolgens letterlijk mee gaat (piano-)spelen lukt het meestal wel om ze te onthouden. Ik vind het overigens prima als je zonodig iets gebruikt om af te kijken.

#piano leren spelen

5: Krijg ik ook les in de vakanties?

Nee, tijdens de basisschoolvakanties zijn er geen pianolessen. Het vakantierooster loopt gelijk op met de basisschoolvakanties in Alkmaar en er is zomerstop in juli en augustus.

#piano leren spelen

6: Moet je doorbetalen voor de vakanties?

Nee, de vakanties zijn niet doorbetaald. Het lesgeld is gebaseerd op het beschikbaar aantal lesweken in een lesjaar. In de meeste maanden zijn er 4 lessen, in sommige maanden zijn er 3 of 5 lessen. Het maandbedrag blijft hetzelfde.Pianolessen#piano leren spelen

Terug naar de vorige pagina.